К сожалению, ваша версия браузера устарела и сайт может содержать ошибки.

Пожалуйста установите последнюю версию одного из следующих браузеров:

Кері

Мангалды қалай таңдау керек

(4839 көрілім)

Мангал – ашық далада орнатылатын пеш, ыдысына (қорабына, ошағына) көбіне ет өнімдері, балық және көкөніс сияқты тағам дайындалады.

Құрылым түріне қарай мангалдың бірнеше түрі болады:

  • Жылжымалы – төрт аяғы бар, шеттері биік, ыдыс түріндегі жеңіл құрылым, жылжыту оңай болу үшін мангалдың тұтқышы болуы мүмкін.

Жылжымалы мангалдардың жиналмалы және бөлшектенетін түрлері бар. Бөлшектенбейтін құрылымнан тұратын әдеттегі жылжымалы мангалмен салыстырғанда бұл түрлер шағын әрі тасымалдау және пайдалану кезінде ыңғайлы.

Жылжымалы мангалдардың ең негізгі кемшілігі – ұзақ уақытқа шыдамайды

Жылжымалы немесе ұтқыр мангалдар арнайы бояулармен боялмайды, сондықтан да оларды тот басады. Пештің бұл түрі көбіне жұқа болат табағынан дайындалады, сондықтан да жылдам күйіп, тесіліп қалады және пішінін жоғалтады. Олардың ең басты артықшылықтары – арзан әрі ұтқыр. Жұқа металдан жасалған пеші бар, анағұрлым арзан әрі салмағы жеңіл түрлері сейілге шыққанға ыңғайлы. Едәуір қымбат, ұзақ уақытқа төзімді және салмағы ауыр жылжымалы мангалдарды өзіңмен бірге саяжайға, сейілге және т.б. алып шығуға болады, өйткені оларды автокөліктің жүк салғышына салуға болады.

  • Стационарлы – сыртқы түрінің алуан түрлілігімен өзгешеленетін, нақты бір жерде қозғалмай тұратын немесе аумақта аздап қана жылжытуға бейімделген, мұндай мангал жартылай стационарлы деп аталады.

Олар күйіп, тесілмейді, пішінін сақтайды және тот басуға қарсы арнайы термотөзімді бояумен өңделген.
Толық стационарлы мангал саяжай аумағында берік іргетасқа орнатылады, сондықтан да мұндай құрылымға тас, кірпіш, тот баспайтын металл, бетон сияқты ұзақ уақыт пайдаланылатын материалдар қолданылады. Пайдалану сапаларын жақсарту үшін мұндай мангалды шатырдың астына орнатады. Стационарлы мангалды салу немесе орнату орнатылатын жерді таңдау, алаңды мангал аймағы үшін тегістеуден бастап оның айналасына жиһазы, шатыры, ілеспе керек-жарақтары, отыны және т.б. сақтауға арналған ас ішетін аймақты ұйымдастыруға дейінгі тұтас бір жоба.

  • Жартылай стационарлы мангалды жылжыту ыңғайлы болу үшін немесе аяқтары немесе каркасы мықты болу үшін ол дөңгелегі бар арнайы арбаға орнатылуы мүмкін. Стационар құрылыммен салыстырғанда жартылай стационар мангалды бөлмеге кіргізіп қоюға болады.

Стационарлы және жартылай стационарлы мангалдардың басты артықшылықтары – ұзақ мерзім пайдаланылуы және сыртқы түрінің әдемілігі. Олар соғылған элементтермен безендірілуі, пішіні, көлемі мен түсі әртүрлі болуы, алынбалы табалар сияқты қосымша керек-жарақтармен жабдықталуы мүмкін. Мұндай құрылымның кемшілігі – өзіңмен бірге алып жүруге болмайды. Стационарлы және жартылай стационарлы мангалдар бұл жабдықты белгілі бір жерде қолдануды жоспарлаған жандарға ғана арналған.

Мангалды таңдаған кезде назар аудару қажет болатын негізгі параметрлер:

  • ыдыстың тереңдігі 20 см аспауы тиіс, ең тиімдісі – 16–18 см, өйткені отын мен дайындалып жатқан өнімнің арақашықтығы 10 см болу керек деп саналады;
  • саяжай мангалдарының қабырғаларының қалыңдығы 3 мм кем болмауы тиіс, ал қабырғалары одан да жұқа түрлері сейілге шығуға ғана жарамды;
  • ыдыста бояудың болмауы, өйткені уақыт өте келе бояуы түсіп қалады, тиімді түрі – гальваникалық жабындысы бар мангал болып табылады;
  • қақпағының болуы пайдалану көрсеткіштерін ұлғайтады, алайда құрылымның салмағына басымдылық берілген жағдайда мангалды онысыз таңдаған жөн.

Отын түріне қарай мангалды үш түрге бөлуге болады: отынға негізделген үйреншікті, электрлі және газ негізді.
Мангалдың классикалық түрі – отынға негізделгені. Өйткені отынға піскен еттің дәмін ештеңемен салыстыруға келмес.
Соңғы екі түрінің ең басты артықшылықтары – қара күйенің, ыс пен күлдің болмауы, жылдам дайындалады және лезде қызады, температураны реттеу мүмкіндігі бар. Мұндай жабдықтың кемшілігі – газға және электр қуатына деген тәуелділік, сондықтан да оларды саяжайда қолданған дұрыс.

Тандыр орыс пешінің аналогі, өйткені тағам дайындау жасыту әсерімен іске асырылады. Орыс пешінің тандырдан өзгешелігі – көлемі үлкен. Ашық ауада тағам дайындауға әуес жандар үшін тандыр мангалдың мінсіз қосымшасы болып табылады.

Тандырды таңдаған кезде мынадай параметрлеріне назар аударған жөн:

  • Қабырғаларының қалыңдығы. Тандыр қабырғаларының неғұрлым қалың болғаны дұрыс, өйткені қалың қабырға жылуды ұзағырақ ұстап тұрады. Қабырғасы қалың, бірақ көлемі кішкентай тандыр таңдаған жөн.
  • Тандырдың салмағы неғұрлым көп болса, соғұрлым жақсы, бірақ беріліп кетпеңіз, орташа аумаққа немесе саяжайға салмағы 200 кг тандыр сатып алмаңыз. Мұндай ауыр тандырлар кәсіби тұрғыдан падалануға арналған. Қала сыртында пайдаланылатын тандырлар үшін ұсынылатын салмақ – 100 кг.
  • Тандырдың диаметрі және мойнының диаметрі. Мұнда да параметрлері қажет принципті ұстанған жөн, мойын диаметрі неғұрлым үлкен болған сайын тандыр биік болуы тиіс.
  • Тандыр жабындысы. Тандырлар негізінен таза батпақтан дайындалады және ештеңемен жабылмайды. Бұлардың кемшілігі осы, өйткені таза батпақ ылғалды сіңіруге бейім, бұл батпақ пен қабырғаға сіңетін және кетпейтін майды бұзады. Қабырғалары құймамен жабылған тандыр үлгілеріне күтім жасау оңай және пайдаланған ыңғайлы. Мұндай модельдер қымбатырақ.